08-758 99 67

Frågor och svar

Hur mycket kostar det att hyra flak?
Hos oss på minstudent är det vanligast att man bokar ett studentflak i storleken 50-60 personer tillsammans med ett XL ljudpaket. 9 av 10 klasser väljer alltid till att köpa till sprutöl i samband med att man hyr ett studentflak. Kostnaden för att hyra ett 50-60 flak är 16500 kr.

Är det olagligt att åka flak? 
Det är i normala fall inte tillåtet att åka på studentflak, men under en begränsad tid under studenten är det ändå tillåtet om man gör det på ett säkert sätt.

Vad är ett studentflak? 
Att på ett lastbilsflak åka genom stan, i ren glädjeyra.

Hur lång tid tar ett utspring?
Det är lite olika, men ungefär en och en halv timme så att de anhöriga ska få tid att lämna platsen.

Hur länge åker man flak på studenten?
Man åker ca 0,5-2,5 timmar på studentflaket.

Hur gammal måste flakvärden vara?
Flakvärden måste vara 25 år fyllda.

Får man ha alkohol på flaket?
Men på ett studentflak så måste man enligt svensk lagstiftning vara 20 år för att kunna dricka och ha med alkohol. Det är däremot tillåtet att konsumera alkoholhaltiga drycker som är under 3,5% för en person som är minst 18 år.

Vad är måtten på studentflaket, och hur stora skall lakanen vara?
Samtliga av våra lastbilar har en bredd på 2,55m däremot skiljer det sig i längd beroende på storleken av flak ni bokat. Nedan följer längd på samtliga av våra studentflak. Vi rekommenderar att ni skalar av 20-30% på måtten nedan när ni fixar med era lakan. Höjden på lakanen rekommenderar vi ca 2-2,4m.  Vi sätter upp era lakan bäst med buntband, ståltråd och rep. Obs! Silvertejp/Vävtejp är ej tillåtet!

 • studentflak mått 20 pers – 2,2m längd x 2,55 m bredd baktill.
 • studentflak mått 40 pers – 4m x 2,55 m bredd baktill.
 • studentflak mått 50 pers – 5m x 2,55 m bredd baktill.
 • studentflak mått 60 pers – 5,5m x 2,55 m bredd baktill.
 • studentflak mått 70 pers – 6m x 2,55 m bredd baktill.
 • studentflak mått 80 pers – 7,2m x 2,55 m bredd baktill.
 • studentflak mått 90 pers – 8,6m x 2,55 m bredd baktill.
 • studentflak mått 100 pers – 9m x 2,55 m bredd baktill.
 • studentflak mått 120 pers – 11m x 2,55 m bredd baktill.
 • studentflak mått 140 pers – 14m x 2,65 m bredd baktill.
 • studentflak mått 180 pers – 16,4 x 2,55 m bredd baktill.
 • studentflak mått 200 pers – 17,7 x 2,55 m bredd baktill.

Är flak lagligt detta år?
Ja och Nej.  Detta år råder det ett flakförbud fram till 2021-06-30 därefter är det åter tillåtet att köra studentflak igen. Se Transportstyrelsens och Folkhälsomyndighetens hemsidor för rådande förbud. Det är tillåtet att köra på alla gator utom just på Hamngatan, Sergelstorg, Sveavägen, Klarabergsgatan, Kungsgatan och Norrlandsgatan i Stockholm. Läs mer om samtliga begränsningar och alternativa färdvägar här.

Hur länge har man flaket, och när kommer den?
Flaket står till ert förfogande i ca 5 timmar. Flaket anländer ca 1 timme innan utspring och det är även då ni skall pynta flaket. Väljer ni ett studentflak utan ljudpaket har ni möjlighet att utnyttja studentflaket i ytterligare 2 timmar. Vill ni hyra studentflak, klicka här.

Hur lång tur brukar man åka?
Hur länge ni vill åka är helt upp till er, ni kan föra en diskussion med chauffören innan färden och komma gemensamt överens om en rimlig tid.

Kan man ändra tiden för utspringet tätare inpå?
Ni ska ange en tid för utspringet senast 31a mars, och ni har möjlighet att ändra det i efterhand genom att ringa in till oss.

Kan man få en bild på studentflaket vi ska hyra eller har hyrt?
Nej. Vi kan inte skicka bilder på studentflaket ni kommer åka på, men ni kan se hur det kan komma att se ut på våra bilder vi har på hemsidan.

Vem räknar hur många vi är på flaket?
Det är avtalat att en flakvärd skall finnas med på flaket. Beställaren/flakvärden och chauffören räknar hur många som går upp på flaket. Läs mer om flakvärden, och vilket ansvar han har.

Vad händer om något går sönder?
Beroende på om ni valt en skadegaranti eller depositionsavgift täcker dessa båda skador som kan uppkomma under färden. Som rutin drar vi av kostnaden för skadan från depositionsavgiften ni erlagt, i annat fall debiteras skador i efterhand. Ladda ner ett solidaritetsavtal som hela klassen kan underteckna.

Är bokningsavgiften inkluderad i priset för studentflaket?
Nej, bokningsavgiften/försäkringen är oberoende av priset för studentflaket, och är därmed en betalning utöver priset för studentflaket.

Vem dekorerar flaket?
Ni står själva för dekoreringen av flaket. Flaket anländer till angiven adress 1 timme innan utspring. Glöm inte att ange tid och adress dit studentflaket skall anlända genom att logga in och komplettera leverans formuläret.

Får man bestämma färdväg själv?
Ni fyller i er önskade rutt genom att logga in och ange färdväg i leveransformuläret.

Vem är ansvarig på flaket?
Chauffören samt flakvärden tar ansvar för flaket och lastbilen . Chauffören är ytterst ansvarig, flakvärden skall vara nykter under hela flakfärden och skall vara över 25 år. Läs mer om flakvärden, och vilket ansvar han har.

Funktionär/flakvärd, vad innebär det?
Funktionärens/flakvärdens uppgift är att upprätthålla ordning under färden, samt att hjälpa till vid av och påstigning. Det är också upp till funktionären att hålla kontakt med chauffören. Funktionären behöver vara minst 25 år gammal och engagerad av beställaren eller av oss. Har ni svårt att ordna fram en sådan själv skall ni kontakta oss i tid så att vi kan ordna en åt er.

Hur högt är staketet/flakets sidor?
Vi följer transportstyrelsen och polisens höjdkrav vilket medför att flakens sidor är minst 110 cm höga på alla bilar, självklart är det inga ”containerflak” så att ni behöver hänga på räcken för att titta och synas! Vi färd på studentflak gäller följande regler hos oss.

Hur många får man vara på studentflaket?
20–200 personer, allt beroende på vilket studentflak man väljer. Väljer man att åka innan för tullarna så är det största tillåtna studentflak för 120 personer. Ni finner samtliga studentflak som ni kan hyra under fliken studentflak.

Ingår städning?
Ja, städningen ingår alltid i priset. Väljer du att hyra studentflak utan någon ljudanläggning så står ni själva för städningen. Du ser vad som ingår i ditt studentflaks paket här.

Ingår bensin?
Ja, bensin till studentflaket samt generatorn för musikutrustning ingår. Du ser vad som ingår i ditt studentflaks paket här.

Ingår musikanläggning i priset?
Nej, musikanläggningen är en tilläggstjänst och är helt valbart. Priset beror på anläggningens storlek och styrka. Vill du se vilka alternativa ljudpaket vi har, och hur mycket det kostar att hyra det? Klicka här.

Musikanläggning / Ljudanläggningen på studentflaket – hur funkar det?
Musiken spelas via mp3/ipod som ni själva tar med, oftast brukar flakvärden få ansvaret över att styra låtval och musiken under hela flakfärden. Vi föreslår att ni skapar en lista på Spotify som ni gemensamt i klassen är med och fyller på under läsåret, på så sätt är alla i klassen med och väljer musiken till studentflaket. Önskas ett mixerbord och DJ ombord på flaket så kan ni beställa till det. Men vi avråder er från att beställa det då skaderisken är väldigt hög! Boka ett ljudpaket till studentflaket. Ni kopplar in musiken genom ett enkelt AUX ingång, det funkar utmärkt med en ipod/iphone/mp3 tex.

Behöver vi hyra ett elverk eller en generator själva?
I alla våra ljudpaket så ingår ett elverk, men vill ni ta med tex. dator, rökmaskin så måste ni hyra elverket själva. Ni har möjlighet att hyra elverk från www.hyra-elverk.se om ni bokar elverket/generatorn i god tid. Reservera elverket online på deras hemsida och hämta det hos deras lager på Gröndalsvägen 212. Ni kan få elverket transporterat till studentflaket samma dag mot ett tillägg.

Kan man ha egen DJ?
Ja, det är vid få undantag vi tillåter klasser att ha en dj på studentflaket då skaderisken på ljudutrustning, mixerbord etc är väldigt hög.

Kommer lastbilen vara ledig då vi vill ha den?
När ni skickat in en bokningsförfrågan så kontaktar vi er med en preliminärbokning. Sedan skriver vi ett avtal och då är studentflaket bokat till just eran dag ni springer ut. Gör en bokningsförfrågan och se om studentflaket är tillgängligt.

Kan man boka ett studentflak var än i Sverige man befinner sig?
Nej, våra studentflak finns tyvärr bara tillgängliga för Stockholm och dess kranskommuner. Vi har valt att köra studentflak i dessa städer. Observera att vi kan ha missat någon stad eller ort i listan nedan.

I dagsläget kör vi några få studentflak i Göteborg, Malmö och Lund.

Vad ingår vid bokning av studentflak?
I priser ingår en chaufför, bensin, städning, montering, nermontering, städning, och  eventuell bokad ljudutrustning/ljudpaket. Vi har även en jourbil inom 20 minuter som kan rycka ut och åtgärda oförutsedda problem. Läs mer om jourbilen.

Får någon annan än era chaufförer köra era lastbilar?
Nej, våra lastbilar körs av våra chaufförer.

Vad kostar det att hyra ett studentflak?
Se fliken ”studentflak” i menyraden ovan. Samtliga priser är inklusive moms för privatpersoner/studenter. Väljer ett företag boka transporten så tillkommer 25% moms på det angivna priset.

Kan man avboka studentflaket?
Väljer man att avboka sitt studentflak inom 14 dagar återfås bokningsavgiften för studentflaket. Kontakta oss om ni vill avboka studentflaket.

Kan vi se era studentflak innan genomförandet?
Om ni kontaktar oss så förser vi er gärna med lite fler bilder på studentflaket. Tyvärr kan ni inte få se lastbilarna. Ni kan heller inte pynta studentflaket dagen innan färden. Bilder på studentflak finns under fliken studentflak.

Vad får vi för studentflak när vi bokar ett?
Studentflak som fås vid beställning är enligt bilden eller motsvarande fordon som kan ta minst lika många passagerare. T ex veteranbil, kranbil, dragbil+trailer, anläggningsbil, mm. Årsmodellerna kan variera.

Skriver vi ett kontrakt/ avtal?
Vid bokningen av flaket och betalning av depositionsavgfit så skrivs ett kontrakt mellan MinStudent och den som ansvarar för att boka flaket. Personerna i fråga måste vara myndig för att få skriva kontrakt. Uppdragsgivarna/studenterna har möjlighet att dela upp ansvaret i klassen genom ett solidaritetsavtal. Se våra villkor för färd på studentflak.

Hur avbokar man ett studentflak?
En avbokning sker skriftligt, där båda uppdragsgivarna skrivit under. Brevet skall postas till Studentkompaniet Sverige AB, Box 7808, 103 96 Stockholm.

Har lastbilarna som kör studentflak ett yrkestrafiktillstånd?
De åkerier som är anslutna till oss har oftast ett yrkestrafiktillstånd. Men det finns inga krav eller lagar som reglerar ifall åkeriet ska ha ett trafiktillstånd när man kör studenter på ett lastbilsflak.

Ska man ha ett sådant polistillstånd och vart/hur får man då tag på det?
Vi har alla tillstånd som krävs för att våra fordon skall kunna framföras på vägarna. För att vi ska kunna anmäla er flak till Polisen så krävs det att ni lämnar in kompletterande uppgifter om tider/adresser etc senast 31 mars genom leveransformuläret. Du loggar in i leveransformuläret med ditt avtalsnummer som du finner högst upp på avtalets första sida.

Boka studentflak   Kontakta oss